משפחות רבות מתמודדות לאחר אבחון עם קבלת ההחלטה בנוגע לגישה הטיפולית בה יינקטו על מנת לטפל בילד שלהם. לאחר החלטה זו וגיבושה נותרת המשימה של הקמת הצוות המטפל שיישם את התוכנית הטיפולית שיבנה מנתח התנהגות מוסמך שיוביל את הצוות. התהליך של איתור גיוס והדרכה של צוות מטפל הוא תהליך מורכב אך עם חשיבה נכונה, הכנה, מיקוד ואיסוף מידע מדוקדק (כמו כל דבר בניתוח התנהגות) נוכל לפשט אותו ולקצר את משכו.
הצוות במחלקה הקלינית של בית ליאור יעשה את מירב המאמצים על מנת לסייע למשפחה לאתר ולגייס את הצוות המטפל הנכון עבור הילד/ה המטופל/ת. שיתוף פעולה בין המנחה וההורים הינו הכרחי וקריטי להצלחת התהליך.
שלב ראשון
הכנת רשימת המשתנים החשובים לנו באופן אישי ומיוחד. זהו המקום לציין לעצמנו את הדגשים החשובים לנו בדמות המטפלת (לדוגמא –לא מעשנת). אלו יהיו שניים או שלושה משתנים שלא נוותר עליהם ובגינם נפסול מטפלת בראיון עבודה. חשוב שלא תהיה כאן רשימה ארוכה כאורך הגלות כדי שנוכל בסופו של דבר למצוא אותה ולא נשאר לבד.
שלב שני
איתור וגיוס. זהו המקום להתחבר לרשימת אתרים מובילים כולל רשתות חברתיות, להיכנס באופן תדיר ויומיומי ללוחות בהם מפרסמים המטפלים ההתנהגותיים ומציעים את עצמם לעבודה, לעיין ולמיין ולפרסם מודעה משל עצמנו לגבי המשרה אותה אנחנו מציעים.
שלב שלישי
שיחה ופגישה. זהו המקום לשוחח עם כל אלו שמצאנו או מצאו אותנו ראיון טלפוני בו נלמד על המועמד/ת פרטים בסיסיים וחשובים. מומלץ להכין רשימת שאלות מראש על מנת לקבל את המידע הדרוש לנו. להלן דוגמאות לשאלות שכדאי לשאול בראיון הטלפוני:
1. מהו מקום המגורים שלך והאם את ניידת? מה טווח העבודה הגיאוגרפי שלך?
2. מהו הניסיון המקצועי שלך? עם אילו גילאים של ילדים עבדת?
3. האם למדת קורס להכשרת מטפלים ו/או האם יש לך השכלה מסוג אחר?
4. האם את מסוגלת לעבוד בצוות ולקבל הדרכה, משוב וביקורת בונה על בסיס שוטף?
5. מהו הניסיון שלך, לאו דווקא מקצועי או טיפולי עם ילדים?
שלב רביעי
ראיון עבודה ואודישן. זהו המקום להיפגש עם המועמדים שעברו את הראיון הטלפוני ולתהות על קנקנם באופן אישי וישיר. הכימיה שאיננה מוגדרת אופרטיבית, לא תמיד ברורה לנו בשיחה הטלפונית ודי חד משמעית כשנפגשים פנים מול פנים. כשנפגוש את האדם הנכון ונתרשם לטובה, לעיתים גם חוסר ניסיון לא ייראה לנו כחיסרון ונהיה מאושרים בבחירה שלנו. הרי אנחנו עומדים להפקיד את היקר לנו מכל ולצפות להתקדמות משמעותית בתפקודו וחשוב שנהיה בטוחים בבחירה שלנו.
אודישן היא תוספת שלעיתים אנחנו מרגישים שהיא נחוצה כשאנחנו חשים חוסר בטחון לגבי העסקת המטפלת. באודישן מומלץ לערוך מפגש מתוכנן אך קצר בין הילד למועמד/ת ולבחון את הגישה שלו/ה אל הילד המטופל עוד לפני שקיבלה הנחיות מקצועיות. חלק מהאנשים ירגישו שלא בנוח במעמד זה ואילו חלק ייפרחו. אל לנו לשפוט אך ורק לפי האודישן אך הוא יכול לשפוך אור או לחזק תחושת בטן שיש לנו עוד מבעוד מועד.
להלן דוגמאות לשאלות שניתן לשאול במעמד הראיון:
1. ספרי לי מדוע את מתעניינת במקצוע טיפולי?
2. אילו תכונות נדרשות לדעתך מתראפיסטית לילד? ובצניעות – מה יש לך להציע?
3. הגעת לשיעור וגילית כי הילד אינו רוצה לשתף פעולה, בוכה, ומסרב בעקשנות לכל פעילות שאת מציעה. כיצד תנהגי?
4. מתקיימת ישיבת צוות פעילה, ואת מקבלת משוב בלתי פוסק לגבי איכות עבודתך. כיצד תרגישי ואיך תנהגי?
5. מתקיימת ישיבת צוות ובה מועבר חומר תיאורטי רב שאת חלקו אינך מבינה, ולמרות שביקשת הבהרה במהלך הישיבה, מפאת קוצר הזמן החומר עדיין לא לגמרי מובן לך. מה תעשי?
6. יש לך ספקות לגבי אחת המטרות הטיפוליות. לדוגמא, בישיבת צוות נקבע כי כעת עלינו ללמד את הילד צחצוח שיניים, ולטעמך, מתוך הכירות עם הילד, את חושבת שהוא כבר השיג יכולת זו ואין צורך להשקיע ו״לבזבז״ זמן טיפול יקר על מטרה זו. כיצד תנהגי?
7. נתוני הטיפול נכתבים באופן יומיומי בקלסר העבודה של הצוות. עם זאת את שמה לב כי המטפלת השנייה בצוות, אותה ההורים מאוד מכבדים ואוהבים, אינה כותבת נתונים באופן מלא או איכותי. יתר על כן, את מרגישה כי הילד מתקדם משיעור לשיעור שלך, ובימים שלה הוא ״עומד במקום״. חשיפה של התחושות שלך עלולה להוביל לביקורת כלפייך מצד ההורים והמטפלת השנייה בשל העובדה כי היא מאוד אהובה על ידם. מה תעשי?
בתשובות נחפש דפוס המשקף:
הבנה כי החשיבות העליונה היא שיפור איכות חייו של הילד וקידום יכולותיו האישיות.
בגרות ומסוגלות בקבלת משוב אישי.
אמפתיה ורגישות לגורמי מוטיבציה שעשויים לעודד שיתוף פעולה מצידו של הילד.
מסוגלות אישית בהצבת גבולות ברורים.
אחריות אישית במידה גבוהה.
בטחון ויכולת שיקוף של דעותיה באופן בוגר ואיכותי.
שלב חמישי
התחלת העסקה והדרכה של המטפלת ההתנהגותית. כאן מתחיל התהליך המקצועי והוא יובנה בהתאם לנקודת הפתיחה שאיתה מגיעה המועמדת (ניסיון, השכלה, קסם אישי, כריזמה ועוד).
הצוות במחלקה הקלינית אמון על ליווי ההורים והובלה של המשפחה בתהליך זה, בהצלחה בתהליך גיבוש הצוות המטפל! לקריאה בהרחבה על תוכנית טיפול במסגרת בית ליאור לחץ כאן